فهرست مطالب
مشخصات گاستریا خالخالی
گاستریا خالخالی یا پیلانسی یا یک ساکولنت خاص بدون ساقه است. دارای برگ هایی تسمه مانند در دو ردیف که بر خلاف جهت یکدیگر قرار گرفته اند. این ساکولنت در ظاهر و اندازه بسیار متنوع است. برگ های این گیاه تا ارتفاع ۲۰ سانتیمتری و عرض ۴۰ سانتیمتری در طبیعت رشد می کنند. در صورت گل دهی ،گل های گاستریا تا ارتفاع ۴.۵ سانتیمتر قد می کشند.
گاستریاها معمولا در کنار هاورتیاها نگهداری می شوند چون خصوصیات مشترکی دارند. این ساکولنت زیبا نسبت به باقی گونه ها تحمل سایه ی بیشتری را دارد. بنابراین برای نگهداری در خانه گیاهان بسیار خوبی هستند.
میزان تحمل گرمایی: گاستریا از ۳- الی ۱۰ درجه سانتیگراد را تحمل می کند. پس تحمل سرمای بیشتری را نسبت به اکثر ساکولنت ها دارد.
طبقه بندی علمی
خانواده : Xanthorrhoeacea
گونه: Asphodeloideae خرید گاستریا پیلانسی
دسته بندی ژنتیکی: Gasteria
زادگاه: شرق آفریقای جنوبی و کشور نامیبیا
نگهداری و مراقبت از گاستریا خالخالی
گاستریاها معمولا در کنار هاورتیاها نگهداری می شوند چون خصوصیات مشترکی دارند. این ساکولنت زیبا نسبت به باقی گونه ها تحمل سایه ی بیشتری را دارد. بنابراین برای نگهداری در خانه گیاهان بسیار خوبی هستند. گاستریاها مستعد عفونت های قارچی که به صورت لکه های سیاه رنگی بر روی برگ ها ظاهر می شود نیز هستند. این قارچ ها بخاطر تجمع آب بر روی برگ هاست ولی جای نگرانی نیست چون گاستریا دارای مکانیزم دفاعی طبیعی است. که به این قارچ ها حمله می کند و مانع انتشار این لکه ها می شود. در حالت کلی هر جایی که گیاهان هاورتیا و آلوئه ورا بتوانند رشد کنند،گاستریا نیز می تواند رشد کند.گاستریاها کوچکند، ریشه ی سطحی و کوتاهی دارند و بخاطر همین ویژگی رشد کندی نیز دارند.
نور مورد نیاز
گاستریا نور محیطی روشن نیاز دارد ولی تابش مستقیم آفتاب چندان برایش مناسب نیست. نور مورد نیاز گاستریا دقیقا نور مورد نیاز هاورتیاست. برگ های زرد یا سفید گاستریا نشان دهنده تابش نور زیاد خورشید به این گیاه است.
روش آبیاری
در فصول رشد گیاه و گرم سال به مقداری آبیاری کنید که خاک نمناک شود. در زمستان این آبیاری را به ماهی یکبار کاهش دهید چون رشد گیاه در این فصل کند است. هرگز اجازه ندهید آب بین برگ های گاستریا جمع شود چون باعث پوسیدگی برگها می شود.
دمای مورد نیاز
دمای مورد نیاز گاستریا برای رشد مناسب بین ۱- تا ۱۰ درجه بالای صفر است. ولی در کل ساکولنت ها در فصل های گرم، گرمای بیشتر و در فصل های سرد، سرمای بیشتری را دوست دارند. در هوای گرم برگهای گاستریا روشن تر می شوند و ممکن است گلهای کیسه ای شکل رنگارنگی نیز بدهند.
زمان کوددهی
درفصل های رشد این گیاه مثل بهار و تابستان با کود کاکتوس و ساکولنت و کودهای تجاری مخصوص آن را تغذیه کنید ولی در فصلی مانند زمستان زمان چندان مناسبی برای اینکار نیست.
روش تکثیر
سه روش برای تکثیر گاستریا خالخالی زیبا وجود دارد که معمولا در بین تمامی ساکولنت ها مشترک است.
1) روش تکثیر از طریق گیاهچه از گیاه مادری است. که بعد از اینکه گیاهچه ها از بغل گیاه مادر شروع به رشد کردند آنها را بهمراه مقدار مناسبی ریشه از گیاه مادر جدا میکنیم و در گلدان جدید با خاک جدید قرار میدهیم. ابتدا ریشه ها را به خوبی از خاک قبلی پاک میکنیم و سپس در گلدان جدید قرار میدهیم.
۲) روش تکثیر از طریق بذر است. باید بذرها را در فصل بهار یا پاییز در گلدان مناسب بهمراه خاک مناسب بکاریم.
۳) روش تکثیر از طریق کاشت برگ هاست. در این روش ابتدا برگ ها را از گیاه مادری جدا می کنیم. چند روز انها را در جای خنک قرار می دهیم تا محل جدا شدن خوب خشک شود. سپس آنها را به یک ظرف دیگر منتقل می کنیم و به صورت ایستاده با کمی زاویه با سطح در بستر خاک مناسب و مغذی قرار می دهیم. با گذر زمان بعد از جوانه زدن آن را به گلدان اصلی منتقل می کنیم.
جابجایی گلدان
گاستریاها کوچک هستند و ریشه های سطحی دارند بنابراین رشد آرام و ملایمی دارند. پس می توان آنها را در گلدان های کوچک نیز پرورش داد. در فصل بهار یا اوایل تابستان اقدام به جابجایی گلدان کنید. برای تکثیر گیاهچه ها از گیاه مادر نیز این بهترین زمان است.